vizes-vago

Hűtő-vágó emulzió, mint legionella kockázati közeg

A Legionella baktérium egyik lehetséges kockázati közege a hűtő-vágó emulzióval működő nyitott CNC megmunkáló gépek emulzió tartályai. Az általánosságban 50 C alatti hőmérsékletű hűtő-vágó emulzió víz, olaj és egyéb adalékanyagok keveréke (pl. habzásgátló, korróziógátló). Az emulzió tartalmazza a fémmegmunkálásból származó fém lebegő szemcséket, másnéven spént, így ez az olajos-fémes közeg számos szerves anyagot tartalmazva kiválló táptalaj a különböző baktériumoknak, mint pl. a legionella baktérium. A gép belsejében lévő járatokban, kisebb pangó ágakban, valamint a tartályban is idővel elszaporodnak a baktériumok. Ez a jelenség az érzékszerveinkkel is tapasztalható, hiszen az emulziónak idővel záptojás szaga lehet.

Ezeknél az emulzióval töltött gépeknél szükségszerű az emulzió időnkénti lefejtése, a gép vizes-fertőtlenítőszeres átmosatása és takarítása, valamint a friss-új emulzióval történő feltöltés.

A CNC gépek takarítására, azaz a vizes-fertőtlenítőszeres átmosatásra tökéletesen alkalmazható az általunk javasolt klór-dioxid oldat, amely a gépek belső járataiból leválasztja és kimossa a biofilmes lerakódásokat, valamint minden ismert baktériumot, mikroorganizmust és gombát azonnal elpusztít. A klór-dioxidos géptakarítást követően az emulzió sokkal tovább friss és steril marad.