jacuzzi

Jakuzzi fürdők, wellness medencék, úszómedencék, strandok, mint legionella kockázati közegek

A hűtőtornyok mellett, a legnagyobb legionárius betegség járványok medencés fürdőkhöz, köztük is főleg pezsgőmedencékhez köthetők. A wellness turizmus térhódításával korábban nem tapasztalt népszerűségnek örvendenek az élmény- és pezsgőmedencék szerte a világon, így Magyarországon is.

Legionella elszaporodása szempontjából azon medencék tekinthetőek kockázatosnak, amelyek 30 °C-nál melegebbek. Fertőzésveszélyt pedig elsősorban azon medencés fürdők jelentenek, amelyekben aeroszol is képződik (pl. pezsgőmedencék vagy különböző típusú élményelemekkel rendelkező medencék, de a hidroterápiás kezelők is kockázatos lehetnek). Intenzív úszás vagy fürdési tevékenység közben is előfordulhat kismértékű aeroszol képződés, de ezek – különösen a mesterségesen levegőztetett típusú medencék által jelentett kockázathoz képest – általában nem jelentenek kockázatot. Ez nem jelenti azt, természetesen, hogy ezen medencék üzemeltetése kisebb figyelmet érdemel.

A legionellák elszaporodásának a kockázata a medencés fürdőkben megfelelő üzemeltetéssel csökkenthető. Míg pl. a használati melegvízrendszerekben a víz hőmérsékletének megemelése a kockázatkezelés legfőbb eszköze, addig a medencék esetén a vízhőfok adottság és ebből adódóan elsősorban a pangó vízterek kiküszöbölése, valamint az élőbevonat (ún. biofilm) képződésének megelőzése vagy eltávolítása a kockázatkezelés elsődleges eszköze.

A tápvíz bakteriális szennyezettsége, illetve magas szervesanyag-tartalom fokozza a medencés fürdőkben a biofilm-képződést, így a legionellák elszaporodásának kockázatát. A műtárgyakra lerakódó vízkőrétegen, ásványi anyagokon fokozott az élőbevonat kialakulásának valószínűsége. A tápvíz mellett a fürdőzőkről is kerülhetnek a rendszerbe tápanyagok. Mivel a pezsgő- és élménymedencékben az egyes fürdőzők között vízcsere nem történik, a tápanyagok idővel nem megfelelő vízforgatás, vagy a medence túlterhelése esetén felhalmozódhatnak semlegesítve ezáltal a biocidokat és támogatva a mikrobiális növekedést.

Fentiek miatt különösen kockázatosak a bakteriális növekedés szempontjából a pezsgőmedencék vagy egyéb élményelemek víz- és légvezetékei, valamint a homokszűrők, így ezek fertőtlenítése külön odafigyelést igényel. A medencés fürdőkben csak az OTH által engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett anyagok és technológiák alkalmazhatóak. A fa felületek különösen elősegítik a Legionella szaporodását, így ennek beépítése mindenképpen kerülendő.

Mivel a Legionella a medencékbe nem a fürdőzőkről, hanem a töltővízből kerül, nem csak a közfürdők, hanem a magánmedencék is kockázatot jelentenek, az alacsonyabb terhelés ellenére. Sőt, a rendszertelen használat és a sok esetben nem kellően gondos üzemeltetés miatt ezek szennyezettsége meghaladhatja a közfürdőkét, így üzemeltetésük, vízkezelésük szintén figyelmet érdemlő feladatok.

Több esetleírás számol be arról, ahol a Legionella járvány forrása reklámcéllal kiállított, vízzel feltöltött, működtetett, de fürdésre nem használt, elsősorban pezsgőmedence volt (hiv); a kiállítási medencékre ugyanis jellemző, hogy – mivel nem fürdenek bennük – fertőtlenítés nélkül, vagy nem megfelelő fertőtlenítéssel üzemelnek. Ezért az ilyen jellegű további esetek elkerülése érdekében fontos, hogy a kiállított medencék vízkezelése a használatban levő medencékkel azonos módon történjen.