biologiai-vizkezeles

Biológiai vízkezelés klór-dioxiddal

A klór-dioxid oldatot gyakran a papírgyártás egyik köztes termékének, az ún. fapépnek a kifehérítésére, valamint a városi ivóvizek biológiai fertőtlenítésére is előszeretettel használják.

Az ivóvíz klór-dioxidozása

Ivóvíz kezelésre először egy New York állami vízkezelő telep használt klór-dioxidot a Niagara Fallsban 1944-ben, hogy a vízben lévő fenolt elbontsák. A klór-dioxid felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre 1956-tól terjedt el, amikor klórozás helyett Brüsszelben áttértek a klór-dioxid használatára.

A normál klór adagolása során trihalogénmetánok keletkeznek, amik a természetes vizek szennyezői, illetve rákkeltő hatásuk miatt a víz fertőtlenítése során káros melléktermékként jelentkeznek. A trihalogénmetánok (THM, HAA) a nyersvízben található szerves anyagok klórozása során keletkeznek. Ennek megelőzésére a klór-dioxidot előzetes oxidálószerként használják.

A klórnál sokkalta hatásosabb a vízelosztó rendszerekben, csövekben és szerelvényekben lévő biofilm eltávolításában.

Ammónia és aminok jelenlétében sem lép reakcióba az ammóniával, így nincs nitritesedés a használata mellett.

Adagolása során nincs AOX képződés, valamint nagymértékben redukálja a víz vas és mangán tartalmát.

A klóros kezeléssel ellentétben a klór-dioxid használatakor nincs hátrahagyott klorit, klorát és klorid, valamint nem okoz extra korróziót a vízrendszerben.

A klór-dioxid adagolása kevésbé körülményes, hiszen nem érzékeny a vízhőmérsékletre és a pH-ra, nem szükséges pH stabilizáló adagolása a használata mellett.

Az ivóvíz kezelésen túl számos ipari vízkezelési eljárásban alkalmazzák hatékony biocidként, mint például hűtőtornyokban, szennyvizek kezelésében és élelmiszerek feldolgozásában.

Gyakran használják tartályok, palackok, kutak egyéb élelmiszeripari felületek fertőtlenítésére, csomagolás előtt az élelmiszerek fertőtlenítésére és a konzervek fertőtlenítésre. További felhasználási módja az emulzióval töltött CNC megmunkáló gépek fertőtlenítése, valamint számos esetben a levegő fertőtlenítésére is használják pl. gombaházakban.

A klórnál sokkalta hatékonyabb a  legionella és a pseudomonas baktériumok ellen.

Más egyéb másodlagos vízfertőtlenítési eljárásokhoz képest a klór-dioxid több előnnyel is rendelkezik:

  1. hatását nem befolyásolja hőmérséklet és a pH
  2. az EPA által jóváhagyott és engedélyezett biocid
  3. A baktériumok nem válnak rá rezisztenssé, nem képesek védelmet kiépíteni ellene, így az idő múlásával sem csökken a hatékonysága a klórral ellentétben
  4. A gyakran korróziógátlóként használatos szilikátok és foszfátok jelenléte nem csökkenti a hatását az ivóvízben
  5. A klórral szemben az adagolási mennyiség jóval kevesebb

A klórnál hatásosabb fertőtlenítő a vízben lévő mikroorganizmusok, gombák, férgek, valamint a víz által terjesztett patogén mikrobák, például a vírusok, baktériumok és protozoák ellen.