parasito-rendszerek

Direkt porlasztásos vagy légcsatornába integrált adiabatikus párásító rendszer, mint legionella kockázati közeg

Napjainkban a jóval kedvezőbb villamos-energiafogyasztásuk miatt egyre inkább elterjedtebb megoldások a páratartalom szabályozásban az úgynevezett hideg párásítók különös tekintettel az ipari területekre. A termikus, azaz „meleg” párásítók a vizet felforralva vízgőzt juttatnak be a térbe a kiépített légtechnikai rendszeren keresztül. A víz felforralása miatt nincs legionella veszély. Mi a helyzet azonban az úgynevezett hideg párásítókkal, mint pl.: magas nyomású direkt porlasztásos párásító rendszerek, magas nyomású légcsatornába integrált párásító rendszerek, pneumatikus párásító rendszerek, ultrahangos párásító rendszerek?

Ez utóbbi párásító technológiák esetén a víz melegítése nem szükségszerű, hiszen a vizet nyomás hatására apró furatátmérővel rendelkező fúvókákon keresztül porlasztják be a térbe vagy a légcsatornába. A víz molekulák aerosolokra (mikronos nagyságú vízszemcsékre) bomlanak, így a párolgás szintén hatékonyan végbemegy. Tekintettel arra, hogy nincs termikus energia-bevitel a villamos-energiafogyasztás nagyságrendekkel kedvezőbb, viszont a legionella baktérium kialakulásának kockázata jóval magasabb.

A hideg párásítás technológiáknál a megfelelő vízminőség alapvető feltétele a megbízható és higiénikus működésnek. A párásításra alkalmas vízminőséget nem csak kémiai oldalról, hanem éppúgy biológiai oldalról is szükséges biztosítani. A legtöbb cég erre a célra általában UV sterilizálót használ, amely nem nyújt 100%-os biztonságot, hiszen csak helyileg pusztítja el a baktériumokat.

Az általunk javasolt klór-dioxidos vízfertőtlenítéssel megvalósítható a párásító rendszerek időszakos tisztítása és fertőtlenítése, amely során, üzemen kívül vegyszeresen átmosatják a rendszert. Másik lehetséges hatékony védekezés pedig a klór-dioxid folyamatos vízbe adagolása, amely során számítható és mérhető a levegőben lévő maximális megengedett koncentráció, így a párásító rendszer tápvizébe történő adagolási mennyiség is pontosan beállítható.