hutotorony

Nyitott hűtővíz rendszerek, nyitott vizes hűtési rendszerek

A legnagyobb és leismertebb legionárius betegség járványok – egy-egy kivételtől eltekintve – mind hűtőtornyokhoz köthetők. Ennek az oka az, hogy a sokszor nem tudatosan, vagy kellő odafigyeléssel működtetett hűtőtornyokban a feltételek gyakran kedvezőek (pl. megfelelő hőmérséklet, pangó vízterek, élőbevonat képződés, tápanyagok stb.) a legionellák szaporodásához és – különösen a mesterséges huzatú tornyokból – a legionellát tartalmazó aeroszol sokszor igen messzire, nem ritkán több km-es távolságra is kikerülhet.

(hiv: https://legionellakontroll.hu/legtisztito-okozta-legionellosis/)

Nedves hűtőtornyok:

A nedves hűtőtornyok jó része – mivel azok gyakran nagy létesítmények (pl. kórházak, bevásárlóközpontok) hűtési rendszereinek részeként működnek – zsúfolt városok központjában helyezkedik el, amivel a hűtőtornyokból kikerülő aeroszol által exponáltak száma gyakorlatilag szinte megbecsülhetetlen lesz. Pontosan ezért a hűtőtornyok üzemeltetőinek a felelőssége hatalmas, mert nem csak gazdasági, hanem komoly társadalmi/közegészségügyi érdek is a hűtőtornyok helyes üzemeltetése, amelynek alapvető része a vízkezelés helyes megválasztása.

De mik is azok a nedves hűtőtornyok? A nedves hűtőtornyok működésük során a hűtendő víz egy része elpárolog és mivel a párolgás hőt von el a környezettől, a környezeti levegőnél alacsonyabb hőmérsékletre lehet hűteni a hűtőtorony vizét.

A nedves hűtőtornyok több típusa közül sem mindegyik jelent (ugyanakkora) Legionella-kockázatot. A Módszertani levél a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról c. dokumentum (hiv) a következő csoportosítást használja:

  • Nyitott hűtőtorony: az evaporációt és a technológia hűtését ugyanaz a víz biztosítja.
  • Zárt hűtőtorony: az evaporációt biztosító víz hőcserélőn veszi át az energiát a technológia hűtését biztosító folyadéktól (ami nem feltétlenül víz, gyakran alkalmaznak pl. folyékony ammóniát). Így tehát egy nyitott (folyamatosan párolgó) és egy zárt (a technológia hűtését biztosító hűtőközeg) folyadéktérre oszlik a rendszer.
  • Zárt hűtőkör: a hűtőközeg folyamatosan zárt csőben kering. Ezt a kockázatbecslés részeként kell megállapítani, támpontot adhat, ha a berendezés éves pótvíz igénye nem haladja meg a teljes víztérfogat 10%-át, a hűtővíz vezetőképessége nem mutat indokolatlan változásokat.
  • Nyitott hűtőkör: a hűtőközeg vezetéke nem zárt, így abból aeroszol képződhet

A nedves hűtőtornyokon kívül egyes esetekben a száraz és a hibrid hűtőtornyok is jelenthetnek Legionella kockázatot. Ennek eldöntése mindig egyéni mérlegelést tárgyát kell, hogy képezze.

Adiabatikus hűtési rendszerek:

Napjainkban a folyamatosan növekvő nyári átlaghőmérséklet és az egyre elviselhetetlenebb hőségriadók miatt egyre elterjedtebb hűtési megoldás a víz párolgásával történő hűtés. Leggyakrabban az ilyen típusú nyitott adiabatikus hűtési rendszerekkel a vendéglőipari teraszokon, háztartási teraszokon, hotelek, szállodák teraszain találkozhatunk.

Általánosságban elmondható, hogy kéttípusú rendszert különböztetünk meg, az egyik típus a párologtató, azaz evaporatív hűtés. A párologtató hűtés esetén a párologtató hűtőgép belsejében történik a párolgás és ez által a hőelvonás, a gépek hűtött, de páradús levegőt fújnak ki. A másik típus az adiabatikus hűtés, amely esetén alacsony vagy magas nyomáson vizet porlasztunk a levegőbe és a levegőben történik a párolgás, azaz a hőelvonás és ez által a hűtés.

A kültéri hűtésen kívül ezeket a nyitott hűtési rendszereket gyakran használják ipari területeken is. Nagy légterű csarnokokban lévő munkaállomások hűtésére, helyi hűtésre. De az evaporatív léghűtőkkel akár komplett nagyméretű csarnokokat, raktárakat is hűtenek.

Irodaházakban, csarnokokban, szállodákban egyre gyakoribb további felhasználási módja ezeknek a hűtési rendszereknek a léghűtéses kondenzátorok előhűtése. Ebben az esetben a léghűtéses kondenzátorok által beszívott levegő hőmérsékletét csökkentik a párahűtéssel.

Minden típusú adiabatikus és evaporatív hűtési rendszer legionella kockázati közegnek minősül, hiszen normál hőmérsékletű vízzel működő nyitott vízrendszerek.